A SAGITTARIUS Projekt egy új koncpeciót vezet be a különböző kulturális és természeti örökségi értékek felhasználását illetően, fejlődési növekedésként, a vállalkozás újítás útját kövezve. Az akadémiai és kutatási intézmények, az állami-magánszektor és a helyi közösségek, valamint az egyedek bevonása a kulturális és természeti örökség megvédését és támogatását szolgálja. A projekt keretén belül egy hordozható tudás- és emberi tapasztalatplatformot fejlesztünk ki, amely a Délkelet Európai területeken hasznos lesz.

A projekt célja a természeti és kulturális örökség támogatása, főként a kisebb, falusi zónákban. Azek a zónák a jólismert és zsúfolt turisztikai látványosságokon kívül esnek. A gazdag és jó állapotban levő örökség dacára, ezek a helyek kimaradnak a turisztikai látványosságok teréből és ismeretlenek maradnak. Sok terület alulfejlett, ennek legfőbb oka a fiatalság kivándorlása munkahelyhiány miatt. Ugyanakkor, nem képesek a közös értékeket.

A Projekt Területét nagyszámú hiány terheli, amellyel az összes projektpartner találkozott már, a kulturális és más kontextustól függetlenül. Mialatt a híres örökségi javak túlzsúfoltak és állapotuk egyre jobban romlik, a periférikusok ismeret. 

A globalizálódó gazdaságok a fiatalságot a gyökereiktől és értékeiktől eltávolítják. Ezáltal kulturális megszakítást szenvednek, ami legjobban a fiatalabb és hazatelepült lakosságon látszik.